zondag, oktober 23, 2005

(CD-RE) Maggi, Pierce and EJ

Drie Amerikanen die geregeld in de lage landen toeren en deze drie dubbele cd opnamen in Berlijn. De twee gasten, Pierce en EJ hebben een verleden in de THE GOATS een leftfield hiphop collectief avant le lettre. De verwachtingen waar dan ook redelijk hoog toen we gingen luisteren. De drie schijfjes zijn onderverdeeld in’Morgen’, Mittag’ en ‘Nacht’. En U had het al kunnen raden, s’morgens gaat het er rustig aan toe, wat melig, met een folk randje. ‘middag kan er al eens gelachen worden en klinkt iets opgewekter en s’nachts is het party time, allé, worden de gitaren al eens overstuurd. Maar naast de spuuglelijke hoes waar U in de platenbakken niet naast kunt kijken bevat de cd ook niet veel schoon. Het hangt aan elkaar met clichés van typische hard rock solo’s tot popmuziek in Bowie stijl. Nee, deze dragen we recht naar de tweedehands winkel. www.mpeband.com

maandag, oktober 17, 2005

(Li) RareFish Singer Songwriters Night (15-10-05)

Misschien iets minder geslaagd op gebied van bezoekers als het grote RareFish festival (slechts drie betalende bezoekers) maar daarom niet minder gezellig. Enkel de zaal, de Peniche Fulmar, een tot concertzaal omgebouwde boot, is al romantisch genoeg om zo’n Singer-Songwriters avond de nodige glans te geven (inclusief rood gordijn etc.).

Opener Winter and Louise wist meteen al de toon te zetten door hun emotionele fluisterliedjes. De combinatie cello, gitaar, zang en af en toe piano werkte zeer goed, alhoewel de cello naar mijn aanvoelen toch iets te luid stond. Ook de songs mogen misschien nog iets gebalder, maar Winter and Louise klinkt in elk geval veelbelovend.

SimpleSongs maakte daarna zijn eigen gekozen bijnaam van ‘de Bombastische Bard’ waar, en viel in die zin ook op tussen de andere meer ingetogen sets. Nieuw was dat hij deze keer een bijna volledige pianoset speelde zonder hierbij geholpen te worden door zijn chaos pad of loop station. Deze set had zeker veel potentieel, maar was door een te stil afgestelde piano toch minder overrompelend dan ze had kunnen zijn.

Sleeping Dog is Chantal van Chacda solo en bracht ons zeer warme en breekbare liedjes op piano en gitaar. Vooral haar ijle, wat zweverige stemgeluid (wat dat dan ook moge betekenen) is daarbij haar grote troef. Denk daarbij aan de stem en de nummers van Aroah of Carol van Dijk.

Nilo’s set was verruit de verrassendste van de avond. Ik ben al langer fan van zijn songschrijverschap, maar het life brengen van die nummers wilde tot hiertoe niet echt lukken. Nu leek het voor het eerst dat hij zijn set goed had voorbereid, en dat loonde. Samen met Maxime Le Hung (Matamore, Tom Sweetlove) bracht hij zeer mooi gearrangeerde popnummers met zeer klevere teksten. Het lukt me sindsdien niet meer om ‘Naked’ uit mijn kop te krijgen.

(Li) Rarefish festival (08-10-2005)

Het Rarefish collectief bestaat drie jaar: vorig jaar was deze gebeurtenis nog maar een paar optredentjes in huiselijke kring waard, nu werd er een heus festival georganiseerd in een propvol Magasin 4. Ik heb geen zin om elke groep in detail te gaan bespreken, daarvoor is het inmiddels ook al te lang geleden, en de meeste van deze groepen heb ik hieronder al wel eens uitvoerig besproken, maar ik kan u wel zeggen dat geen van de groepen teleurstelde.

De eerste groep, Feuerbach, was tevens ook de enige groep die ik nog niet gezien had. Feuerbach bestaat uit de helft van het gesplitte Goldfish Liberation Frond, aangevuld met nog eens drie extra man. Momenteel worden ze enigszins gehyped. In de nabije toekomst mag je van hen dan ook iets verwachten op Zeal-Records. Life brachten ze het er in elk geval zeer goed vanaf wat niet evident is voor hun liefelijke meerstemmige emo-pop-nummertjes.

Ook Wixel kon behagen, en ook hier leek warm wel het sleutelwoord. Mooie warme post-rock nummertjes die me enigszins naar Martini deden verlangen, ook de wel zeer korte A December Lake reünie (één nummer) tijdens de set was geslaagd.

Terug naar boven dan voor Naifu, waar zij de eerste echte stomende set van de avond speelden. Hun zeer gekunstelde rock die door de stem van Dominique van Camp het midden lijkt te houden tussen PJ Harvey, Blonde Redhead en Björk vulde de bovenzaal van de Magasin 4 perfect.

Hetzelfde deed Sleepy Lili een half uurtje later beneden ook: stomende, maar hier meer elementaire rock . Sleepy Lili was door hun rechtlijnigheid het buitenbeentje van de avond, maar daardoor zeker niet minder op zijn plaats.

I Love Sarah, deed wat het moest doen, en deed dat beter dan ooit. Het was de eerste keer dat ik hen zag met een deftig versterkt geluid, waardoor ook de gitaar eindelijk wat meer aandacht kreeg. Het geluid werd hierdoor rijker, zonder minder overrompelend te zijn. Klasse!

SimpleSongs deed niet minder dan dat en overrompelende ook, ditmaal niet door een wall of sound maar eerder door zijn mooie breekbare liedjes. Zo breekbaar blijkbaar dat tijdens de set tot tweemaal toe de elektriciteit uitviel. Dit hinderde hem niet om toch één van zijn beste sets te geven.

Nadien was het tijd voor Toman. Tot hier toe één van de succesvolste RareFish groepen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik hen volledig gemist heb (zoektocht naar een zak chips in nachtelijk Brussel).

Onder de noemer ‘extreem afsluiten’ was het nu de beurt aan Elton Vincent en dat was volgens mij met zijn beste noise-set tot nog toe: puberaler dan ooit, en tegelijkertijd leek er meer richting in te zitten dan anders.

Kortom, het was een fantastische avond! Ik heb het uiteindelijk dus toch niet kunnen laten om er een volledig verslag over te schrijven. Hier kan u er trouwens nog meer meningen op nalezen. Mijn persoonlijke hoogtepunten waren I Love Sarah, SimpleSongs en Fuerbach. Hopelijk laten ze ook de vierde verjaardag van RareFish niet onopgemerkt voorbij gaan.

zondag, oktober 16, 2005

(Li) Undercurrent met Barmitzvah Brothers en Two Minute Miracles (6-10-2005)

jaja, ik weet het, ik sta een beetje achter, maar het was nogal een hectische week o.a. door het verblijf van de Barmitzvah Brothers & The Two-Minute Miracles.

The Two Minute Miracles was voor deze gelegenheid een eenmansband die bestond uit Andy Magoffon. Met behulp van gitaar, drum en twee micro’s speelde hij mooie maar donkere, countrypopliedjes. Denk Songs:Ohio, of My Morning Jacket. Zeer Mooi!

The Barmitzvah Brothers bestonden voor deze keer uit Geordie Gordon (catchy naam!) en Jenny Mitchell aangevuld met The Two Minute Miracle Andy Magoffon. Wat ze maken is een soort van rammelige country-polka-pop en hoe ze live klinken is ronduit fantastisch. Er komen onder andere gitaren, basgitaar, drums, banjo, trompet en nog wat elektronica aan te pas maar vooral veel goede popsongs en een sympathieke performance. Zeker de moeite wanneer je ze nog eens kunt gaan zien in België.

Volgende Undercurrent avonden:
27 october: film @ Trix: Dig!
29 october: bluesanct Night met: Drekka (us), Justin Vollmar (us), Annelies Monseré (nl/b) @ Scheld'apen

zaterdag, oktober 15, 2005

(RE) Guido Möbius: 'Dishoek'

CD die afgelopen maand niet uit de cd speler was weg te krijgen:

Guido Möbius is de labelbaas van Emphase, dat vooral bekend is van conceptplaten waarbij muzikanten gevraagd wordt te werken met één klank, instrument of noot. Daarnaast is hij ook gitarist van dienst bij het Berlijnse collectief Blinker Inc. In zijn solowerk staat de gitaar ook centraal. De basis van de plaat doet vaak denken aan de platen van het post-rock onderonsje Pallman (met Chris Brokaw, Bundy K. Brown, Doug McCombs ea.), maar Möbius gaat de post-rock voorbij. In elk nummer zit je onverwacht te luisteren naar haperende ritmes en vreemde electronische geluidjes die zeer natuurlijk in de acoustische gitaarpartijen verweven worden. Naast de gitaar en unheimliche elektronica zijn er veel gastbijdragen met klassieke instrumenten. Violen, klarinet, cornet en fluit maken dat sommige intro's van nummers aan Rachel’s doen denken. Maar ook hier laat Möbius ongemerkt de elektronica het zaakje overnemen, integreert geruisloos soundscapes, gaat rocken of laat er een human beatbox op los. Steeds verrassend, altijd een geheel. ‘Dishoek’ is, post-rock met klassieke elementen, tegendraads pruttelende elektronica en er is affiniteit met straatcultuur. Maar ‘Dishoek’ is vaak ook gewoon pop muziek, en dat is de kracht van deze plaat. Voor een paar refferenties denken we aan de gecomponeerde muziek van FS Blumm en aan muziek buiten de marge van acts als Radian of Corker / Conboy. ‘Dishoek' is dus een sterke plaat.

woensdag, oktober 05, 2005

(Ne) Programma Scheld'apen October/ November


PROGRAMMA SCHELD’APEN OKTOBER 2005
www.scheldapen.be

Donderdag 6 oktober Undercurrent

BARMITZVAH BROTHERS (can)
THE TWO-MINUTE MIRACLES (can)
http://www.undercurrent.be

barmitzvah brothers: three youth from Canada, who make experimental pop from unusual and home-made instruments and household objects. their eclectic style fuses polka, punk, klezmer, bluegrass and folk. upbeat to melancholy. think j. newsom, the microphones... the two-minute miracles sparkle with alt-country pop gems and slow number burns. think wilco, sparklehorse, my morning jacket, l. barlow..

Vrijdag 7 oktober Volkskeuken vanaf 19u

Donderdag 13 oktober Boekvoorstelling La Fille d’O Vanaf 14u

"Murielle Scherre is het meisje achter la fille d'O, een eigenzinnige, sexy lingeriecollectie. Ze kende meteen een groot succes in binnen- en buitenland. Zelfs popdiva's als Roisin Murphy van Moloko en Alison Goldfrapp bekeerden zich tot haar minimalistische lingerie. Het erotische imago rond la fille d'O werd geprojecteerd op het prive-leven van Murielle: la fille d'O is lingerie en Murielle werd lingerie. In dit boek vertelt ze haar verhaal."
Vanaf 14u is iedereen welkom om te komen proeven van uitdagende verhaaltjes en zinnenprikkelende spelletjes. Er komen tapijten en kussens, deVillesHaremgirls en lingerie. Er wordt voorgelezen, verteld en opgebiecht, gedronken, gebeten en doorgeslikt.
Vanaf 20u serveren kontra en la fille d'O educatieve filmpjes. "a fine selection of the films you always wanted to see but were afraid to rent"

meer info:
www.lafilledo.com
www.devillesharemgirls.com
www.kontra.be

Vrijdag 14 oktober vanaf 21u South American Assault

I SHOT CYRUS brutal and fast hc/punk w/ influences ranging from Cryptic Slaughter to Negazione to early C.O.C. ... feat. Boka of Ratos De Porao
MIGRA VIOLENTA (arg) banda hardcore crust de Buenos Aires - fast and energetic w/ a raw edge D
ISCARGA (bra) raw political thrash/punk/hardcore in the vein of Lärm or Infest burned w/ tons of energy on 625 thrashcore
+ more tba
+ Volkskeuken vanaf 19u more

info: www.heartbreaktunes.com

Woensdag 19 oktober HYPNOS LOS NATAS
more info: www.heartbreaktunes.com

Donderdag 20 oktober Kontra Cinema film begint om 21u
meer info: www.kontra.be

Vrijdag 21 oktober Volkskeuken vanaf 19u

Zondag 23 oktober En concert! RAXINASKY PLASTERED

Donderdag 27 oktober Kontra Cinema film begint om 21u
meer info: www.kontra.be

Vrijdag 28 oktober Volkskeuken vanaf 19u

Zaterdag 29 oktober 05 Undercurrent BLUESANCT NIGHT
inkom €5
bands:

DREKKA (US) lofi indiefolk http://www.bluesanct.com/bands/drekka
VOLLMAR (US) sweet americana http://www.bluesanct.com
ANNELIES MONSERÉ (B/NL) delicate piano songs http://annelies-monsere.tk

Zaterdag 26 november MACHT VAN DE NUZIKANT!!!!

Woensdag 30 november THE PSYCHIC PARAMOUNT (No Quarter Records)

A loud, full-on psychedelic freak-out "power-trio" from New York City formed by x-members of LADDIO BOLOCKO , PANICSVILLE & SABERS. Layers of looped and delayed guitars link up like a chain of DNA over a blown out torrent of percussive abuse. Appealing to fans of Acid Mothers Temple , Circle , Comets On Fire . www.thepsychicparamount.com
+ More tba

meer info: http://www.conspiracyrecords.com/

(Ne) Interessante data in Arenberg

De Arenberg: niet echt de meest rock'n roll plaats van Antwerpen, maar komen af en toe toch ook wel leuke dingen:

zondag 9 october
open podium met o.a. SimpleSongs
gratis

woensdag 12 october
Thou

vrijdag 21 october
Je M'en Fish avond met: Mastasini, Halosinus & Lo-Bat

woensdag 2 november
Stuurbaard Bakkebaard, Scout Niblett (!!!!!)

woensdag 9 november
Rudy Trouvé - Pascal de Weze (!!!!!)

maandag 21 november
Bettie Serveert - Solex

(Re) Roadhouse Libra @ Scene (02-10-2005)

De Scéne begint met twee wekelijkse en gratis concertjes op zondag: joepie de poepie!! Roadhouse Libra mocht de spits afbijten en deed dat overtuigend. Mooi gearrangeerde pop/rock nummertjes met een jazzy sfeertje, een beetje zoals we van Rudy Trouvé gewoon zijn. Rustige schone muziek: perfect voor in de scéne!

(Re) To The Bone, SimpleSongs, Nice View over Trinitad @ Bornem (01-10-2005)

Zaterdag naar de vierde voorronde van Frappant geweest. k'Heb niet veel zin om elk van de zes groepen te bespreken, maar enkel degene die ik interessant vond, en die uiteindelijk ook gewonnen hebben.

To The Bone:
Al veel van gehoord, maar steeds gemist. To The Bone klinkt als zijn naam aangeeft: puur, rock’n roll, garagerock op zijn best.Vet!

SimpleSongs:
Al veel te vaak over geluld. Hij had aanvankelijk moeite om de zaal stil te krijgen, maar alleen achter een achtkoppig funkcollectief spelen lijkt me nu ook niet zo’n gemakkelijke opgave. Verder was het een zeer geslaagd optreden.

A Nice view over Trinidad:
Onder het moto ‘het kan beter op iets trekken dan op niks’ copieert A Nice view over Trinidad schaamteloos het geluid van Girsl against Boys. Er zijn natuurlijk slechtere voorbeelden om van te pikken. Een verdiende winnaar!

zondag, oktober 02, 2005

(Ne) interessante data in luchtbal/ Hof ter Loo

zaterdag 8 october :
Spectre showcace met: Loss (usa), The [law-rah] Collective (nl), This Morn’ Omina (b), Kraken (b), Okk-ulth (b), 33Mhz (b)
Luchtbal

dinsdag 25 october:
Mark Eitzel (solo)
Luchtbal

vrijdag 28 october
Zu, I Hate Camera (!!!!!!)
Luchtbal

vrijdag 29 october
The Hafler Trio, Fear Falls Burning, Wander (!!!!!!)
Luchtbal

maandag 31 october
KMFDM, Sonar, Panic DHH, Joshua
Hof ter Loo

***pfff vanaf hier geen links meer hoor: ge kunt uwe info zelf hier vinden: http://www.ccluchtbal.org/***

vrijdag 4 november
Millionaire (!!!!), Mono (!!!!), White Circle Crime Club, World's End Girlfriend
hof ter loo

donderdag 10 november
Echo & The Bunnymen
Hof ter Loo

zaterdag 19 november
seats'n beats met: Pluramon feat. Julee Cruise (!!!!), TUK + Kurt d'Haeseleer, Secede
Luchtbal

Ik zou op de site van het luchtbal ook eens op zoek gaan naar de groepsfoto van After Forever: hilarisch!

(Re) Namosh @ (Fanklub) Kaaiman (30-09-2005)

Namosh, een one-man-Electro-band uit Berlijn: je zou voor minder aan Mockey of Peaches denken. En daar deed het ook aan denken maar bij deze twee laatste is het live-aspect wel wat groter. Hier leek het wel een veredelde karaoke. Maar swoit, wat zit ik te zagen, het feestje was vet, en meer moet dat niet zijn!

De volgende Fanklub is op 28 october met Crazy Girl uit Londen, ook weer in de Kaaiman.

(Re) Kwad, Sleepy Lili, SimpleSongs @ Court Royale, Evere (24/09/05)

Kwad brengt ‘blasé’ in muzikale vorm, met instrumenten als oude lampenradio’s, een voorlezende vrouw, ritselend papier en tapes worden soundscapes gemaakt die als enig doel lijken te hebben kleine kindertjes bang te maken. Mij konden ze niet echt imponeren.... *had me nog zo voorgenomen geen afbrekende recensies te schrijven *

Sleepy Lili was deze keer daarentegen wel echt sterk Ik had ze de twee vorige keren dat ik ze gezien had iets te gemakkelijk afgeschreven als een grrl-power-garage-rockgroep maar nu met een deftig geluid leek hun muziek toch rijker te zijn dan gedacht en deed het me af en toe aan het beste van Kim Deal denken.

Als ik de intentie zou hebben om objectief te zijn zou ik eigenlijk moeten zwijgen over het geweldige SimpleSongs, maar die intentie heb ik niet, dus kan gerust zeggen dat ik SimpleSongs eigenlijk geweldig vind. Ook hier was SimpleSongs weer zijn geweldige zelf alhoewel het geluid af en toe minder geweldig was.

U kan trouwens zoals vroeger alreeds vermeld was volgende week zaterdag (dat is de achste october dus) zowel de geweldige SimpleSongs als Sleepy Lili bewonderen op het RareFish festival (Magasin 4, Brussel, met ook nog: Toman, Elton Vincent, Naifu, I Love Sarah, Fuerbach, Mitsels)

(Re) I Love Sarah @ Glamor is Undead (23/09/2005)

I Love Sarah leek me in Glamor is Undead potiger dan anders: meer Millionaire, minder post-rock. Het sympathieke geluid maakt plaats voor overdondering (als dat al een woord is). Jeroen (de drummer) blijft een feest om live aan het werk te zien, toch zou ik graag I Love Sarah eens zien met een goed afgesteld geluid!

I Love Sarah speelt zaterdag 8 october nog op het Rarefish Festival (Magasin 4, Brussel, met o.a. SimpleSongs, Tomàn, Naifu, Sleepy Lili, Elton Vincent, Fuerbach, Wixel, Mitsels)