zondag, mei 27, 2007

Built To Spill @ Trix (Antwerpen) 25/05/2007

Doug Martch en zijn mannen streken neer in het Trix in Antwerpen en daar wilde we bij zijn. De lp’s ‘Keep It Like A Secret’, ‘Perfect From Now On’ en ‘Live’ (cd versie) van Built To Spill worden nog meermaals uit de platen kast gehaald, net zoals ‘The Rebels Not In’ van The Halo Benders, één van de zij projecten waar Martch in betrokken is. Bij concerten waar helden het podium betreden zijn de verwachtingen hoger gespannen dan bij een lucratief club bezoek. En de start was overweldigend Martch vertaalde live, zijn meer to the point indie rock songs zoals bijvoorbeeld ‘Cars’ en de gekende psychedelische trance stukken waar hij de melodie met diverse nuances uit zijn gitaar blijft persen minstens zo sterk als op cd. Alle klassiekers kwamen aan bod en ook het nieuw werk zoals de opener, ik kende het niet, klonk bere sterk. En toch, na de laatste nood was weggeëpt hadden we niet het gevoel dat we iets fenomenaals zouden gemist hebben als we vadsig in de zetel waren blijven zitten. De Built To Spill Platen worden we niet beu, maar na ze een uur live bezig gezien te hebben kwam de cynicus in mij naar boven. Martch maakt perfecte songs en de het gitaar gefreak is fenominaal maar we konden er niet aan doen na het tiende freaky intermezo verloren we de aandacht. Geen nood het zal wel aan ons liggen. Het was zeker niet slecht, en we hebben genoten, maar het was ook niet memorabel, niet iets dat in ons geheugen gegrift staat zoals het eerste concert van June Of 44 op Europese bodem in De Lintfabriek, Of Migala in zaal België of The Ramones in Arendonk of…….

woensdag, mei 23, 2007

The Drones: Gala Mill / Roots Radio Turnhout

Al enige tijd hebben we serieus last van een Roots syndroom. Het zal wel liggen aan de overkill van digitale, experimentele en conceptuele muziek van de vorige jaren. Alternatieve country, op blues geënte rock en melancholische singer songwriters het gaat er allemaal in als koek. Wild wordt de luchtgitaar aangeslagen en vol emotie trachten we de lyrics mee te wauwelen van Wilco, Helldorado, Drive By Truckers, The Jayhawks en vult U zelf verder aan (of stuur Uw tips door) . Een paar weken terug probeerde we ‘Gala Mill’ uit van The Drones. Een Australische groep die al twee keer het podium mochten innemen van het Engelse festival All Tomorrow’s Parties. Een festival dat voor elke editie een curator aanstelt die de affiche mag invullen. Voor de eind dit jaar geplande editie is dit bijvoorbeeld Portishead. The Drones werden uitgenodigd door de grunge rockers van Mudhoney in 2006 en in de editie van februari dit jaar door de instrumentale band met een indrukwekkende cv, The Dirty Three.
‘Gala Mill’ heeft een afgemeten uitgebalanceerde sound. Droog, zonder franje en scherp zodat elk detail en emotie de ruimte krijgt. Wat toch anders is dan veel gelijkaardige bands waar meer de nadruk gelegd wordt op de rock sound die meestal voller en vettiger klinkt maar minder ruimte geeft aan de nuances. De rauwe hoekige blues doordrenkt van melancholie met hier en daar een vleugje country en rock komt heel menselijk over. De nummers zijn dan ook verhalende stukken die tragisch kunnen zijn, maar niet wereld vreemd zijn. The drones klinken nooit grijs, altijd zwart of wit. Wat deze plaat ook zo opmerkelijk maakt, een aanrader!
Als medicijn voor het bovenvermelde roots syndroom raden we ook van harte de roots-radio aan. Een vrije radio uit het Turnhoutse die in de regio te ontvangen is op 105.1. Ze draaien non stop (jawel zonder gewauwel of reclame) misschien wat traditionele, maar oerdegelijke jazz, blues, country, singer songwriters en alles wat ertussen zit. Je kan ook on line meeluisteren.